Zašto je rano detinjstvo najvažniji period za zdravlje I razvoj deteta?

Do pete godine dečiji mozak se razvija mnogo brže nego ikada kasnije, postavljajući mentalne,
emocionalne i fizičke temelje za detetovu budućnost. U tom periodu roditelji su najuticajniji kao model detetu, svojim prisustvom, ponašanjem i emocionalnim reakcijama, jer dete uči sve što vidi, čuje i oseti. Detetu je potreban oslonac da prohoda, progovori i razvija svoje kognitivne sposobnosti, a najbolji učljitelji u tom periodu, najvažnijem periodu, su roditelji. Bake, deke i vrtić su samo pomagala koja svojim angažovanjem mogu pomoći ili odmoći roditeljima u zdravom odgajanju deteta.

Roditelji su detetov primarni učitelj, vaspitači su detetov sekundarni učitelj, a okruženje je detetov tercijalni učitelj.

Stručnjaci navode da je rano detinjstvo period neograničenih mogućnosti i potencijala koje deca
mogu da razviju, ali im je za to potreban podupirač (roditelj). Da bi se detetu omogućilo da razvija svoje potencijale, talente i interesovanja neophodno je pristupiti metodom – korak po korak.

Najveće greške oduvek su se pravile kada roditelji nesvesno preskaču korake u razvoju dece ili kada svoju decu porede sa drugom decom. Deca ne vole poređenja, ona vole da budu jedinstvena u svemu, barem dok su u tom vrtićkom uzrastu. Vecina dece voli da slaže igračke na neki svoj način, a ne kako roditelj misli da treba. Neka deca vole da se oblače kako oni žele, vole da razmišljaju na svoj autentičan način.

deca-igracke-edukacija-razvoj-roditeljstvo

Kasnije u nekoj školskoj dobi ukoliko dete nije razvilo samopouzdanje pa se oseća nesigurnim pribegavaće često poistovećivanju sa drugima, jednim od dominantnih mehanizma odbrane u toj dobi. Razvijajući autentičan način razmišljanja, dete će negovati svoju ličnu kreaciju i životnu ideologiju, u suprotnom može doći do “copy paste” modela što će još više uticati na nerazvijanje individualnosti i samopouzdanja.

Deca vole granice, zato što tako mogu da nauče šta smeju i dokle smeju da idu da ne bi došli u
opasnost. Granice koje se postave u najranijem detinjstvu su od esencijalne važnosti za dalji razvoj i usvajanja novih veština. Dete koje nauči da ima redovne obroke, tačno vreme odlaska na spavanje, redovnost obavljanja svojih dužnosti shodno uzrastu i obavezama u tom periodu, takvo dete će taj model naučiti i postaće mu korisna navika koja će olakšati školsko doba i pomoći u daljem profesionalnom i ličnom razvoju.

Pored ljubavi, podrške, razumevanja, usvajanja korisnih navika deci, potrebno je stvoriti im
funkcionalno emocionalno i socijalno zdravo okruženje u kome odrastaju, kako bi deca bila spremna za novo životno doba od 7 godine.

Dajte svom detetu startnu poziciju za budući uspeh!

Autor teksta: Bojana Stanković

Ukoliko imate nekih pitanja na ovu temu, možete mi pisati na mail edurazvoj@gmail.com

Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravima (Bojana Stanković). Za korišćenje delova teksta, potrebno je da nas kontaktirate putem mejla: edurazvoj@gmail.com

deca-uce-od-nas-bojana-stankovic-poruci-knjigu