VEZA IZMEDJU GLAVOBOLJA I ZAVISNOSTI OD INTERNETA

Tim stručnjaka je istraživao povezanost zavisnosti od interneta kod dece i glavobolje, migrene.

Došli su do saznanja da je česta pojava glavobolje kod dece izazvana učestalom upotrebom
interneta. Glavobolja značajno utiče na kvalitet života, obrazovanje i igru dece. Znamo da različiti faktori životne sredine kao što su ishrana, stres, nesanica, sunce, oduvek utiču na pojavu glavobolja, ali nam najnovija istraživanja kazuju da sada u tome prednjači internet, tj. njegova učestala upotreba.
Korišćenje interneta je omogućilo lak pristup informacijama i olakšalo poslovni i naučni život, ali takodje povećalo poremećaj spavanja, psihosocijalne probleme, fiziološke i emocionalne probleme, glavobolje, gojaznost i zavisnost od interneta usled bezumne i prekomerne upotrebe.

Zavisnost od interneta je definisana kao nemogućnost da se spreči prekomerno korišćenje interneta pri čemu se vreme provedeno bez internet konekcije smatra beznačajnim, prisustvo ekstremne razdražljivosti i agresije kada je uskraćeno, kao i kontinuirano pogoršanje radnog, društvenog i porodičnog stanja. Adolecsenti su skloniji zavisnosti od interneta nego odrasli.
Poznato je da je prekomerna upotreba interneta povezana sa psihijatriskim poremećajima kao što su depresija, anksioznost, poremaćaji spavanja, nedostatak pažnje, hiperaktivnost kao rezultat negativnog psihosocijalog razvoja adolescenata.

Cilj ovog istraživanja jeste povezanost sa glavoboljama – migrenama kod dece uzrasta od 12 godina pa naviše. Istraživanja su sprovedena na Odeljenju za dečiju neurologiju i Odeljenju za mentalno zdravlje dece i adolescenata u bolnici za obuku Jenimahale Univerziteta Ankare I.B.

Ukupno preko 300 pacijenata koji su se javili u ambulantu sa glavoboljom i kojima je
dijagnostikovana MTX ili GTX , primećena je i zavisnost od interneta (IAS) preko 250 pacijenata koji su prijavili svakodnevnu osmočasovnu upotrebu interneta tokom ispitivanja i bili su u proseku od 12 -16 god.starosti.

Rezultati istraživanja su pokazali da deca sa čestim glavoboljama su svakodnevno izložena
internetu, preko 97,5 % ima kompjuter kod kuće, 91 % ima brži internet kuci, 90% dece koristi
internet i to su najviše na društvenim mrežama i igricama.

Da bi se izlečila glavobolja potrebno je ukloniti razne okidače iz okoline deteta. Okidači su veoma važni kod glavobolje, a posebno kod migrene. Napadi migrene se mogu sprečiti otkrivanjem i eliminacijom okidačkog faktora. Glad, tuga, stres, gledanje u ekran, prekovremena upotreba računara bili su najčešci pokretaći glavobolje.

Table 1

Headache triggers of the patients.

MTBA (n, %)GTBA (n, %)
Headache triggersPX2
Physical activity87 (84.5)50 (51.5)<0.0001*25.089
Stress, sadness84 (81.6)61 (62.9)0.004*8.731
Hunger73 (70.9)44 (45.4)<0.0001*13.394
Insomnia70 (68.0)57 (58.8)0.1891.824
Sunlight62 (60.2)43 (44.3)0.033*5.042
Computer use59 (57.3)39 (40.2)0.017*5.828
Watching television57 (55.3)35 (36.1)0.007*7.458
Certain foods21 (20.4)7 (7.2)0.008*7.199

Provodjenje dugog vremena ispred ekrana jedan je od primarnih okidača ponavljajućih glavobolja kod dece poslednjih godina. Upotreba računara i interneta ubrzano raste kod nas i širom sveta.
Iako se na njega uglavnom gleda kao na uredjaj za obrazovanje i zabavu dece, nekontrolisana i
neinformisana upotreba moze izazvati ozbiljne probleme. Ovi problemi se mogu manifestovati kao glavobolja, umor, problemi sa spavanjem, vrtoglavica, bol u vratu i ledjima, poteškoće sa učenjem i pamćenjem, socijalna izolacija, teškoce u samoizražavanju, depresija, anksioznost i zavisnost. Deca su osetljivija od odraslih i ove gore navedene negativne promene teže podnose.

Utvrdjeno je da su stope zavisnosti od interneta veće kod dece nemarnih roditelja koji nisu nadgledali šta im deca gledaju na internetu i koliko vremena provode na internetu.

Na kraju ovog izlaganja možemo doći do zaključka da su roditelji najvažniji mentori deci i da im neće ništa odmoći ukoliko im pomognu da ovladaju digitalnom pismenosti i digitalnom bezbednosti.

Autor teksta: Bojana Stanković

Ukoliko imate nekih pitanja na ovu temu, možete mi pisati na mail edurazvoj@gmail.com

Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravima (Bojana Stanković). Za korišćenje delova teksta, potrebno je da nas kontaktirate putem mejla: edurazvoj@gmail.com

„DECA UČE OD NAS“