Kako podržati slobodu i inteligenciju novih generacija

Nema zrelog društva bez zrelih individua, a njih ne stvara samo društvo već i samovaspitanje. – Vladeta Jerotić

Voljeno dete je zdravo dete, nije ni debelo ni mršavo. Zato se veruje da je ljubav u porodici najvažniji sastojak za odgajanje zdravog i zrelog deteta. Ne misli se na formu porodice da su svi zajedno, već se misli na međusobno uvažavanje, na emocionalnu bliskost koja uključuje obaveznu empatiju. Bez empatije nema zrele ličnosti, zato što „empatija“ nije endogena, već se uči i oponaša od drugih, a najčešće od roditelja.

U Nemačkoj je tokom rata mnogo beba bez roditelja bilo smešteno u bolnicu tako da su sve bebe imale iste uslove za život, hranu, presvlaku, svu neophodnu negu… Nažalost, i pored svega toga, nisu preživele jer im je nedostajala najvažnija nega, a to je ljubav. Hrana nije dovoljna, potrebna je unutrašnja hrana u obliku ljubavi.

Za izgradnju zrele ličnosti, pored ljubavi, takođe je važno uslovljavanje, tj. neuslovljavanje deteta na nešto što želi ili ne želi.

Svako dete se rađa čisto, bistro, inteligentno sa ogromnim mogućnostima za razvoj potencijala. Svako dete ima preko milijarde neurona u mozgu koji se međusobno povezuju i na taj način utiču na intelekt deteta, ali da bi se oni međusobno povezivali potreban je okidač iz okoline. Drugim rečima, način na koji se neuroni povezuju zavisi od onoga što se detetu događa u životu i onoga što ga okružuje.

Osećaj slobode razvija inteligenciju kod dece. Deca nemaju probleme jer nemaju prošlost. Samo roditelji mogu deci stvarati probleme tako što će svoju frustraciju, koja je izazvana njihovim problemima, prebaciti na decu, nesvesno ih opteretiti izazivajući kod dece stres i promenu ponašanja, što im odmaže u razvoju njihovih sposobnosti.

Ako roditelj nije zadovoljan, neće biti ni dete. Jednostavno je, deca oponašaju svoje roditelje, pogotovo u najmlađem predškolskom uzrastu.

Neka deca osluškuju svoj ritam, svoje telo, svoje potrebe i to treba poštovati i pratiti da deca ne upadnu u jarak, treba ih usmeravati i preusmeravati, ali ne nametati.

Nemojte im braniti da nekud idu, nego im objasnite. Nemojte ih terati da vas uvek slušaju, već im dajte mogućnost izbora, jer ni vi sebe nekad ne možete da slušate pa zašto bi drugi. Obrazložite im situaciju. Deca brzo uče, pogotovo u najmlađem uzrastu jer tada još uvek nemaju problema. Kasnije će vas manje slušati, ali ne zato što ne žele, već zato što će imati svojih problema oko škole, drugara, simpatije…. Iskoristite najvažniji uzrast kod dece da nauče da vas slušaju.

Uloga roditelja veoma je delikatana i izuzetno važna jer život deteta zavisi od njih. – Osho

Svako dete, ali baš svako dete se rađa sa podjednakim mogućnostima za razvoj potencijala koji se neće razviti sami od sebe ukoliko dete nema stimulans iz okoline.

Prva okolina koja utiče na razvoj potencijala su roditelji i njegovo najbliže okruženje u najmlađem uzrastu. Svako dete je sposobno da se razvija pravilno ukoliko se pravilno trenira.

Nema roditelja koji želi da mu dete bude nesrećno, svi žele da im deca budu srećna, ali način razmišljanja im je pogrešan.

Stavite zaštitnu ogradu oko biljke, ali nemojte je držati u zatvoru – samo je zaštitite. Kada biljka poraste, sklonićete ogradu. – Osho

Većina dece postaje svesna oko svoje 12. godine da imaju različite poglede na svet od svojih roditelja. I to je normalno… Pogotovo u današnjem digitalnom dobu. Te različitosti ne smemo zanemarivati, već ih držati pod kontrolom.

Stara generacija sve teže prenosi svoja znanja mladima, zato što se obrazovanje do sada nije oslanjalo na inteligenciju već na memoriju, na pamćenje. A s obzirom da nam statistika kazuje da je sve veći broj dece dnevno izložen po 6 – 7 sati internetu gde gledaju razne sadržaje kratkih formi koji direktno tiču na poremećaj koncentarcije, memorije i pamćenja, svest preuzima učenje. Pamćenje je mehanički deo mozga, inteligencija je svest.

Moramo podržavati i učiti decu da razvijaju inteligenciju jer su promene toliko brze da nam pamćenje viče ne može pomoći.

Autor teksta: Bojana Stanković

Ukoliko imate nekih pitanja na ovu temu, možete mi pisati na mejl: edurazvoj@gmail.com

Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravima. Za korišćenje delova teksta, potrebno je da nas kontaktirate putem mejla: edurazvoj@gmail.com

deca-uce-od-nas-bojana-stankovic-poruci-knjigu